Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Πώς ένα χωριό είναι μικρογραφία της διαχειριστικής κατάστασης στην Ελλάδα...


από PRESS-GR

Είναι ένα χωριό κάπου στις Σέρρες, που θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα σε μικρογραφία. 


Είναι ενταγμένο και αυτό στην … πρόοδο του ”Καλλικράτη”, όπως και η Ελλάδα είναι ενταγμένη στην.. πρόοδο που της επέβαλλε το ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν είχε το φιλότιμο να τη σώσει από αυτήν.

 Και όπως κάθε πρόοδος, έτσι και αυτή απαιτεί … προοδευτικούς ανθρώπους να την εφαρμόσουν.
Έτσι, λοιπόν, αυτή η διοικητική ομάδα προοδευτικών ανθρώπων που εξελέγησαν με την προοδευτική μέθοδο των ψήφων από το μεγάλο σόι, των παρατρεχάμενων που δωροδόκησαν, απείλησαν κ.ο.κ. και τώρα απολαμβάνουν την εύνοια και τις εργολαβίες που αναθέτει ο δήμαρχος στους.. άξιους – φυσικά -, αποφάσισαν και διέταξαν, αρχικά, την… αξιοποίηση εκτάσεων πολύτιμων για τη γεωργία και την κτηνοτροφία μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

Πράσινη ανάπτυξη, ντε – καθότι ο δήμαρχος έχει .. πράσινες ρίζες, αν και τις.. ξέβαψε λόγω εκλογών. 
Έξωση σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για φωτοβολταϊκά συστήματα με ύποπτες εταιρείες και παρασκηνιακές συζητήσεις.

 Κι ας λένε κορυφαίοι οικονομολόγοι πως, για να αναπτυχθεί η Ελλάδα, πρέπει να βασιστεί στη γεωργία και την κτηνοτροφία, κι ας κουνάνε το δάχτυλο οι υπεύθυνοι της καταστροφής της γεωργίας – κτηνοτροφίας, λέγοντας πως δεν έχουμε αυτάρκεια.

Τέλος πάντων, με την πτώση του Γεωργίου του Μέγα της Πράσινης Ανάπτυξης, το σχέδιο των φωτοβολταϊκών και μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων έμεινε στην άκρη. 

Οι προοδευτικοί, όμως, ακάθεκτοι βρήκαν άλλο πεδίο λαμπρό δράσης: 
το νεράκι.

 Αποφάσισαν, εν μέσω οικονομικής ανέχειας, να τοποθετήσουν στο χωριό ”ρολόγια” – υδρομετρητές, δαπανώντας αφθονία χρημάτων και απαιτώντας απ’ τους κατοίκους να πληρώσουν και 70 ευρώ για το ”ρολόι” που θα τοποθετηθεί στο σπίτι τους – ξέχωρα από το χαράτσι του νερού που θα έρχεται κάθε μήνα και θα απαγορεύσει στα νοικοκυριά να έχουν τα δικά τους λαχανικά που θα ήταν ελάφρυνση μέσα σε αυτήν τη λαίλαπα ακρίβειας και ανέχειας.

Μάλιστα, για να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις, άφησαν το μισό χωριό εν μέσω καύσωνα, χωρίς νερό. 
Πώς; Αυτοί που μένουν στο κάτω μέρος του χωριού καταναλώνουν περισσότερο νερό – γιατί ποτέ κανείς δεν τους ανάγκασε να κάνουν συνετή χρήση – ειδικά τους θερινούς μήνες, αφήνοντας αυτούς στο πάνω μέρος χωρίς νερό, κάτι που οι προηγούμενοι πρόεδροι του χωριού έλυναν, θέτοντας σε λειτουργία ένα επιπλέον υδραγωγείο. 

Όχι, όμως, και ο νυν, ο οποίος, ακολουθώντας το γνωστό ”διαίρει και βασίλευε”, για να εκβιάσει για την τάχα αναγκαιότητα των ”ρολογιών” και να κάνει τους ”ανωχωρίτες” να αγανακτήσουν και να αποδεχτούν τα ”ρολόγια”, όχι μόνο δε θέτει σε λειτουργία επιπλέον υδραγωγείο. δεν κάνει παρατήρηση στους κάτω, αλλά και, αν του τηλεφωνήσει κάποιος να παραπονεθεί για το νερό, του βάζει τις φωνές και τον αποπαίρνει: και διψασμένος και δαρμένος.

Από την άλλη απειλούν όσους έχουν ιδιωτικές γεωτρήσεις και πηγάδια, να βάλουν υδρομετρητές, αλλιώς θα τους κλείσουν τη γεώτρηση με χώμα!

Παρατηρείται πως η επιδιωκούμενη μετατροπή του νερού σε είδος πολυτελείας και η εκχώρηση των δικαιωμάτων σε λίγους και εκλεκτούς προχωρεί και στα χωριά. Παράλληλα και σαν συνέπεια, καθίσταται απαγορευτική η καλλιέργεια οικιακών προϊόντων, ώστε ο απόλυτος έλεγχος και της διατροφής να περάσει σταδιακά σε λίγους.

Επιπλέον, το ταπεινό μας χωριό είναι μικρογραφία της Ελλάδας και όσον αφορά την αγροτική πολιτική – αυτήν που είπαμε ότι θα εφαρμόσουμε, για να αναπτυχθεί η γεωργία. 
Πώς να αναπτυχθεί, όταν το ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) που ο πρόεδρος του είναι της παράταξης του δημάρχου και εκλέχτηκε σε εκλογές όπου οι περισσότεροι αγρότες δεν ήξεραν καν ότι έγιναν, στέλνει σε καιρό οικονομικής ανέχειας και σε διάστημα ενός μήνα, το λογαριασμό άρδευσης δύο ετών! 
Δηλαδή, 300 και 300 ευρώ για έναν μικρομεσαίο αγρότη που παλεύει, κυριολεκτικά, να επιβιώσει! Και όλα αυτά τα χρήματα για έργα στην άρδευση που στην πλειονότητά τους έγιναν πριν δεκαετίες…

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΕΒ αποφασίζει να αυξήσει το ποσό για την άρδευση από 17,5 ευρώ το στρέμμα σε 19,5 ευρώ το στρέμμα, χρήματα που θα πρέπει να δώσει ο παραγωγός είτε ποτίσει είτε όχι.
Σε όλα αυτά τώρα προσθέστε τα έξοδα για αγροτικά εφόδια  - που ο κ. Σαμαράς ακόμη χαμηλώνει τις τιμές τους, ενώ αυτά αυξάνονται… -, τα έξοδα για πετρέλαιο – το φθηνό πετρέλαιο ως γνωστόν είναι για σκάφη πολυτελείας.. -, τα ενοίκια, τις αμοιβές των ιδιοκτητών μηχανών σποράς και συγκομιδής και, τέλος, το ποσοστό της Αγροτικής Τράπεζας επί της σοδειάς και των κοινοτικών επιδοτήσεων για δάνεια που δόθηκαν πριν σχεδόν 30 χρόνια, αποπληρώθηκαν 2 και 3 φορές, αλλά εξακολουθούν να είναι βρόγχος για τους αγρότες. 
Τώρα, αφαιρέστε απ’ τα έξοδα τα έσοδα τα οποία συνεχώς μειώνονται, εξαιτίας της ανοχής τους κράτους που αφήνει τους εμπόρους από τη μια να αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές, και από την άλλη να εισάγουν τα ίδια προϊόντα από τρίτες χώρες – τα οποία δεν υπόκεινται στους αυστηρούς (και πανάκριβους) περιορισμούς της Φύρερ – Κομισιόν, γι’ αυτό είναι φθηνότερα, αλλά πωλούνται σχεδόν όσο και τα ελληνικά- και να μένουν χιλιάδες τόνοι των δικών μας, ανώτερων ποιοτικά, προϊόντων στις αποθήκες.
Επιστρέφοντας, στα της διαχείρισης του δήμου απ’ τους προοδευτικούς να υπογραμμίσουμε πως, ενώ ο δήμος εισέπραξε κανονικά ”κουνουπόσημο” 4 ευρώ απ’ τους δημότες, ψεκασμοί για τα κουνούπια δεν έγιναν, αφήνοντας τους κατοίκους βορά.. των κουνουπιών και των ποικίλων ασθενειών που κυκλοφορούν.

 Η προοδευτικότητα εκφράζεται με τη λογική του ας αρρωστήσει πρώτα κάποιος και μετά κανονίζουμε..

Έτσι, καθημερινά απλά, ένα ταπεινό χωριό καθρεφτίζει, όπως η αντίθετη όψη ενός μεγεθυντικού φακού, τη διαχειριστική κατάσταση στην οποία έχει καταδικασθεί ολόκληρη η Ελλάδα.
endelehia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου