Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Φωτοβολταϊκά στο Πανόραμα: Νέες Δηλώσεις του Δημάρχου κ.Λύσσελη και του προέδρου Τ.Κ. Πανοράματος κ. Γαβρά


Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει από την προηγούμενη βδομάδα στην Π.Ε.Δράμας, η είδηση για την αναβολή της συςητησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης (6ο Πρακτικό Τακτικής Συνεδρίασης 29/6/20112) επί του αιτήματος ενδιαφερόμενης επενδύτριας εταιρίας για παραχώρηση έκτασης 1.687 στρεμμάτων στα όρια του οικισμού του Πανοράματος.

Η αναβολή προήλθε μετά από  σχετικό αίτημα της εταιρίας (Brite Solar), ώστε να γίνει δυνατή η ενημέρωση των δημοτικών και των τοπικών συμβούλων για το επενδυτικό σχέδιο και ακολούθησε δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις, ως προς την παραχώρηση του αγροτεμαχίου για την πραγματοποίηση της επένδυσης, πρώτα από το Τοπικό Συμβούλιο του Πανοράματος (1/6/2012) και ακολούθως από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Προσοτσάνης (Αρ. Αποφ. 27/2012-12/6/2012).

Και οι δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις έστιαζαν σε τρία σημεία: 

α) ότι η ζητηθείσα έκταση είναι βοσκότοπος και θα προκληθεί ζημιά στην επιχώρια κτηνοτροφία,

β) ότι δεν προκύπτει ωφέλεια της Τ.Κ. Πανοράματος ή του Δήμου Προσοτσάνης και

γ) ότι η επένδυση δε συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας με απασχόληση κατοίκων του Δήμου.

Γενικές αναφορές για την επένδυση έχουν γίνει πολλές στον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, τύπο. Η ενδιαφερόμενη εταιρία έχει την επωνυμία Brite Solar (http://www.britesolar.com) και νόμιμος εκπρόσωπός της είναι ο δραμινός επιστήμονας - επιχειρηματίας κ. Νίκος Κανόπουλος. 

Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 204 εκατομμυρίων ευρώ έχει ενταχθεί στη διαδικασία fast track, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες για την παραχώρηση της έκτασης έχουν ήδη κρατήσει 26 μήνες.

 Το σχέδιο περιλαμβάνει την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW και τη δημιουργία από τα κέρδη του, μιας πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή καινοτόμων ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν παράθυρα σε κατοικίες, κτίρια γραφείων και θερμοκήπια. 

Τελικός στόχος της εταιρίας είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λύσης για τη μαζική παραγωγή ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών στοιχείων σε υφιστάμενες γραμμές παραγωγής υαλοπινάκων με πολύ ανταγωνιστικό κόστος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Κανόπουλου στα “Χρονικά” στην κατασκευή του έργου θα απασχοληθούν τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι από την περιοχή μας για διάστημα άνω του ενός χρόνου, ενώ για τα εργασίας για προσωπικό από την περιοχή.
Η παραχώρηση της έκτασης που ζητήθηκε θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης για να υπάρξει η τελική απόφαση για το θέμα, αν και η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι καθοριστική για την παραχώρηση ή όχι της έκτασης από το Υπουργείο Γεωργίας. Παρόλα αυτά είναι “λυδία λίθος” για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, ήδη υπάρχουν κάποιες ανατροπές στην υπόθεση, οι οποίες προκύπτουν από το ρεπορτάζ.

Δηλώσεις του Προέδρου της Τ.Κ. Πανοράματος κ. Στέφανου Γαβρά

Επικοινωνήσαμε χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πανορά¬ματος κ. Στέφανο Γαβρά, ο οποίος μας δήλωσε ότι έχει υπάρξει ενημέρωση για την ακριβή τοποθεσία του αγροτεμαχίου και ότι η έκταση που ζητείται να παραχωρηθεί δεν είναι τελικά αυτή για την οποία έγινε η αρχική γνωμοδότηση. 
Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Γαβράς η έκταση που ζητείται δεν θίγει δικαιώματα των κτηνοτροφών και άφησε να εννοηθεί ότι η εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης θα είναι θετική για την παραχώρηση της έκτασης των 1.687 στρεμμάτων.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί άλλα δεδομένα συνολικά στην υπόθεση της παραχώρησης και στη στάση του Δήμου και των αρμόδιων επιτροπών του, καθώς η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Προσοτσάνης υιοθέτησε και μάλιστα ομόφωνα (παρόντα 5 από τα 7 μέλη της Επιτροπής) την απόφαση της Τ. Κ. Πανοράματος που εξέφραζε την αντίθεση της στην παραχώρηση της έκτασης.

Αγγελος Λύσσελης (Δήμαρχος Προσοτσάνης): 
Η επένδυση στο Δήμο Προσοτσάνης Δηλώσεις του Δημάρχου και του προέδρου Τ.Κ Πανοράματος.

Απόσπασμα από το Ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΧΡΟΝΙΚΑ" της 11ης Ιουλίου 2012.

Αναμένουμε την ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Για το θέμα της παραχώρησης ή όχι της έκτασης στο Πανόραμα, επικοινωνήσαμε και με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Άγγελο Λύσσελη ο οποίος μας ανέφερε ότι πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι να σέβεται τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, ενώ τόνισε ότι το κύριο κριτήριο που τίθεται για τα οποία επενδυτικά σχέδια είναι το ποιες επιπτώσεις έχουν στις υπάρχουσες δραστηριότητες αλλά και ποια ανταποδοτικά οφέλη θα έχουν για την τοπική κοινωνία.

 Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Λύσσελης μας τόνισε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου δεν μπορούσε να αγνοήσει τις αντιρρήσεις της Τοπικής Κοινότητας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια φιλική προς το περιβάλλον επένδυση.

 Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης ανέφερε ακόμα ότι πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να μη θιγούν τα δικαιώματα των επιχειρηματιών (κτηνοτροφών) που έχουν ήδη επενδύσει στην περιοχή εδώ και χρόνια και να υπάρξουν και ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία από την όποια επένδυση.
Σε ερώτηση μας για το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη της υπόθεση εφ εξής, ο κ. Λύσσελης τόνισε ότι το θέμα της παραχώρησης της έκτασης θα συζητηθεί και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα υπάρξει ενημέρωση από τον επιχειρηματία και θα αναλυθούν όλα τα δεδομένα για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης, όποια κι αν είναι, είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική, τόσο για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ όσο και για το Υπουργείο Γεωργίας.

Το σημαντικότερο στοιχείο που εντοπίστηκε από τις αντιρρήσεις αφορά τα βοσκοτόπια των κτηνοτροφών, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, που είχαμε στη διάθεση μας δεν προκύπτει κάποιοι θέμα με την υπαγωγή του αγροτεμαχίου σε καθεστώς προστασίας από διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες. 

Παρόλα αυτά η εφημερίδα μας θα φιλοξενήσει οποιαδήποτε στιγμή την άποψη του για το θέμα αυτό και όχι μόνο.

Το ζήτημα της επένδυσης της Brite Solar είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και για την εθνική, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. 

Το γεγονός ότι εκπρόσωπος της εταιρίας είναι ένας δραμινής καταγωγής επιστήμονας - επιχειρηματίας είναι ιδιαίτερα παρήγορο, ενώ το είδος της επένδυσης είναι φιλικό στο περιβάλλον και αφορά καινοτομία σε έναν τομέα (φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς) στον οποίο η ελληνική οικονομία οφείλει να παίξει ρόλο.
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου