Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΚΤΑΣΗ ΜΑΜΟΥΘ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ


Αρνητικό το τ.σ. Πανοράματος και ο Δήμος Προσοτσάνης
FOTOVOLTAIKA 
Επενδυτής ο Δραμινός επιστήμονας κ. Νίκος Κανόπουλος, πρώην σύμβουλος του Υπ. Μακεδονίας – Θράκης επί θητείας κ. Τζίμα
 
 
 
Του Θανάση Πολυμένη, ΑΠΟ, τον Πρωινό Τύπο  


ΕΚΤΑΣΗ μαμούθ, 1.687.862,43 τετραγωνικών μέτρων, για επένδυση, ζητήθηκε από εταιρεία φωτοβολταϊκών στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Πανοράματος του Δήμου Προσοτσάνης. 


Εκπρόσωπος της εταιρείας είναι ο Δραμινός επιστήμονας κ. Νίκος Κανόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων, υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης επί θητείας του κ. Μαργαρίτη Τζίμα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το θέμα ήρθε προ ημερών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Προσοτσάνης για συζήτηση, όπου όμως υπήρξε εξ αρχής αρνητική γνωμοδότηση, τόσο από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Πανοράματος, όσο και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, στην οποία προεδρεύει ο δήμαρχος κ. Άγγελος  Λύσσελης.

LysselisΗ συζήτηση όμως έφτασε να αναβληθεί και να συζητηθεί εκ νέου, προκειμένου να ακουστεί και ο ίδιος ο επενδυτής κ. Κανόπουλος. 


Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, επιβεβαίωσε το γεγονός της επένδυσης και σημείωσε ότι πρόκειται για μια τεράστια έκταση, η οποία είναι αρκετά δύσκολο να δοθεί, επειδή ακριβώς θίγονται πολλά συμφέρονται συνδημοτών, κτηνοτροφικά, και θέματα βοσκοτόπων. 


«Έτσι κι αλλιώς», είπε ο κ. Λύσσελης, «το τοπικό συμβούλιο Πανοράματος ήταν εξ αρχής αρνητικό, οπότε δεν μπορούσαμε εμείς ως Δήμος να είμαστε θετικοί».

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο ίδιος, εκείνες τις ημέρες δέχθηκε τηλεφωνήματα από τον ίδιο τον κ. Κανόπουλο, ο οποίος του ζήτησε την αναβολή της συζήτησης πριν τον ακούσουν τι έχει να τους πει, όπως και τελικά έγινε. Συγκεκριμένα, ο επενδυτής κ. Κανόπουλος, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Λύσσελη και μίλησε μαζί του το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Ιουλίου, ο οποίος του ανέπτυξε το σκεπτικό του.

Όπως μας είπε ο κ. Λύσσελης, επειδή ακριβώς μπαίνουν πολλά ζητήματα όπως η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η έκταση των βοσκοτόπων και άλλα, γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος είναι αρνητικός στην παραχώρηση μιας τόσο μεγάλης έκτασης. 


Παρ’ όλα αυτά, συζητώντας με τον κ. Κανόπουλο, του είπε να σκεφτεί μήπως υπάρξουν κάποια ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο και την περιοχή, ώστε να μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση με θετική αντίδραση προς την επένδυση. 


«Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, να αρχίσει δηλαδή μια πρώτη θετική συζήτηση, θα πρέπει να υπάρχει και η θετική αντίδραση από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Πανοράμαρτος, να δούμε αν θίγονται κτηνοτροφικά και άλλα συμφέροντα και να δούμε αν μπορούμε να το δούμε θετικότερα», τόνισε ειδικότερα στον «Π.Τ.» ο κ. Λύσσελης.

Σημείωσε ακόμα ο κ. Λύσσελης, ότι, ούτως ή άλλως, ο Δήμος απλά και μόνο γνωμοδοτεί και τίποτα περισσότερο από αυτό. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι εκείνο που παίρνει τις τελικές αποφάσεις, αν και συνήθως δεν ακολουθεί διαφορετική άποψη από αυτήν που αποφασίζει η τοπική κοινωνία και ένας Δήμος.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Λύσσελης, αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στη φάση κατά την οποία οι υπηρεσίες του Δήμου ελέγχουν για δεύτερη φορά το αν οι εκτάσεις που ζητάει ο επενδυτής είναι κτηνοτροφικές από πρακτική άποψη, αν η περιοχή αυτή καταγράφεται στις εκτάσεις που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για τις επιδοτήσεις τους. 


«Εάν όλα αυτά είναι ελεύθερα, τότε θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια φάση διαπραγμάτευσης, αν έχει να μας προτείνει κάτι αντισταθμιστικό για το Δήμο. 
Επειδή τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν καμία ανταποδοτικότητα στο Δήμο, τίποτα απολύτως. 
Εκτός από το γεγονός των κερδών της συγκεκριμένης εταιρείας, εκτός από το ότι θα γίνει μια επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη, ο Δήμος είναι εντελώς απ’ έξω στην όλη υπόθεση».
 

Η συζήτηση

Όπως είναι αναμενόμενο, το θέμα παραμένει ακόμα ανοικτό. Η τελική γνωμοδότηση του Δήμου θα επέλθει μετά από μια εκ νέου συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Προσοτσάνης και αν ο επενδυτής προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη προς τον Δήμο και την περιοχή και ποια θα είναι αυτά.

Γεγονός είναι όμως, ότι, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στην τοπική κοινωνία, όπου οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής είναι κυρίως αρνητικές. Ακούγονται μάλιστα φωνές από ζητάνε να τεθεί το θέμα ακόμα και σε δημόσια διαβούλευση ώστε να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων.
 
Ο κ. Ν. ΚανόπουλοςKanopoulos_NikosΠοιος είναι όμως ο επενδυτής κ. Νίκος Κανόπουλος; 


Σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία, ο κ. Κανόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα το 1956. 
Αρχισε σπουδές στην Σχολή Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Πάτρας τον Σεπτέμβριο του 1974 απ' όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1979. 
Πήρε υποτροφία και άρχισε μεταπτυχιακά στο Duke University της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ απ' όπου πήρε Μάστερ και Διδακτορικό το 1980 και 1984 αντίστοιχα.
Εργάστηκε ως ερευνητής στο RTI (ένα από τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ) και δίδαξε στο Duke για 10 χρόνια. 
Έχει γράψει ένα βιβλίο, έχει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δημοσίευσε πάνω από 150 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
 Το 1995 ίδρυσε την DCT εταιρία σχεδιασμού και κατασκευής προϊόντων για ασύρματα δίκτυα την οποία αγόρασε η Atmel το 1999.


 Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2008, όπου υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα για εκείνη την περίοδο.

Από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», βρίσκουμε στοιχεία για την εταιρεία Brite Solar, την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 2009, με σκοπό να διεκδικήσει μερίδιο στην αγορά των φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, έναν χώρο που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση και όπου έχει να ανταγωνιστεί εταιρείες-κολοσσούς στον τομέα τους όπως η Pilkington και η Tata Steel. «Ουσιαστικά πρόκειται για τζάμια τα οποία ταυτόχρονα λειτουργούν ως φωτοβολταϊκά πάνελ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προσόψεις κτιρίων αλλά και σε θερμοκήπια», λέει ο κ. Κανόπουλος.


 Έως τώρα οι λύσεις περιελάμβαναν υγρό υλικό ανάμεσα στο γυαλί. Η δική μας προβλέπει στερεό, ενώ χάρη στην κατασκευαστική μέθοδο που χρησιμοποιούμε εξασφαλίζουμε καλύτερη διαπερατότητα στο φως. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταθέσει αίτηση ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες», λέει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου