Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Δήμος Προσοτσάνης-Δημοτικές εκλογές 2014: Aπομένουν λιγότερο από δυο χρόνια για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν…


Απο την εφημερίδα «Εργασία -συν»
Έντονη κινητικότητα στα δημοτικά δρώμενα του Δήμου Προσοτσάνης.
Στην Προσοτσάνη, κατ’ αρχήν επαφές για δημιουργία νέας παράταξης και ανάδειξη νέου προσώπων τα οποία θα ηγηθούν της σημερινής διασπασμένης αντιπολίτευσης.
Πώς θα αντιδράσουν οι δύο σημερινοί επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχοι Β. Φατράλης και Θ. Αθανασιάδης;
Ν. Σμολοκτός και Π. Μωυσίδης μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στη νέα εποχή που διαμορφώνεται;

Πρόσωπα «κλειδιά» οι Α. Κότιος, Ν. Τσαουσίδης, Β. Μελενεκλής
  Λιγότερο από 2 χρόνια απομένουν για τη διεξαγωγή των Δημοτικών εκλογών, τον Ιούνιο του 2014, και είναι εύλογο σε πολλούς Δήμους του Νομού να έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις και επαφές για τη δημιουργία νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων, τα οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Οι συζητήσεις μάλιστα πολλές φορές δεν μένουν σε επίπεδο ευρύτερου φιλολογικού ενδιαφέροντος, αλλά καταλήγουν και σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, χωρίς βέβαια να υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση.

 Πρέπει να τονιστεί ότι οι επαφές αφορούν όχι τις παρατάξεις που ασκούν διοίκηση την τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία, αλλά το χώρο των αντιπολιτεύσεων, αφού είναι δεδομένο ότι η αποτυχία μιας παράταξης σε εκλογές γεννά πολλές φορές την ανάγκη ανάδειξης νέων προσώπων στη θέση αυτών που απέτυχαν να εκλεγούν Δήμαρχοι και φυσικά της δημιουργίας νέων σχημάτων, τα οποία θα διεκδικήσουν να αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων σε κάθε Δήμο και να στείλουν την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Πέρα από τις κινήσεις που έχουν σχέση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας και για τις οποίες η «Εργασία…συν» έχει αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν και σε άλλους Δήμους υπάρχουν τέτοιου είδους συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε χειροπιαστό αποτέλεσμα, αλλά είναι ενδεικτικές του κλίματος που δημιουργείται για αναζήτηση νέων λύσεων.

Η υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της αντιπολίτευσης του Δήμου Προσοτσάνης.


Στο Δήμο Προσοτσάνης αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 παρατάξεις στην αντιπολίτευση με επικεφαλής μάλιστα πρώην Δημάρχους,
 η παράταξη του κ. Βασίλη Φατράλη, πρώην Δημάρχου Προσοτσάνης,
και η παράταξη του κ. Θόδωρου Αθανάσιαδη, πρώην Δημάρχου Σιταγρών.

 Και οι δύο παρατάξεις προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο του πολιτικού φάσματος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή του κ. Φατράλη στις εκλογές του 2010 στηρίχτηκε από τη Ν.Δ., ενώ ο κ. Αθανασιάδης αν και δεν έλαβε κομματική στήριξη από το κόμμα του, τη Ν.Δ., επέλεξε την «αντάρτικη» υποψηφιότητα.
Η κατάσταση στο Δήμο Προσοτσάνης είναι περίπλοκη, καθώς υπάρχει ως δεδομένο και η διερεύνηση εκ μέρους της Δικαιοσύνης του ελλείμματος στο ταμείο του Δήμου, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να αποδοθούν κατηγορίες σε υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και αιρετούς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου. 
Πλέον αναμένεται η έκδοση βουλεύματος από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σχετικά με αυτήν την υπόθεση, το οποίο μπορεί και να ανατρέψει την όλη εικόνα που υπάρχει στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία.Φυσικά μόνο το μέλλον μπορεί να αποδείξει κατά πόσο η δικαστική διερεύνηση του ταμειακού ελλείμματος θα έχει και πολιτικές συνέπειες για συγκεκριμένα πρόσωπα ή όχι. Πάντως δεν αποκλείεται εφόσον αποδοθούν κατηγορίες σε πολιτικά πρόσωπα από το βούλευμα που θα εκδοθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Δήμο Προσοτσάνης.

Ο «καλός στρατιώτης» Θ. Αθανασιάδης.

Ενδυναμωμένος παρουσιάζεται ο κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, σε σχέση με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μπορεί μεν τότε να κατέβασε «αντάρτικο» συνδυασμό, όμως ο χρόνος που έχει περάσει κατ’ αρχήν μοιάζει να είναι ικανός έτσι ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να ξεχαστεί.

Από εκεί και πέρα ο κ. Αθανασιάδης μπορεί να παρουσιάζεται ως πρόσωπο το οποίο καμία φθορά δεν έχει από τη δικαστική διερεύνηση για το ταμειακό έλλειμμα, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είχε καμία σχέση με το Δήμο Προσοτσάνης (ήταν Δήμαρχος στο Δήμο Σιταγρών)


.Επιπλέον ο κ. Αθανασιάδης στα θετικά του έχει και την υποψηφιότητα για υποψηφιότητα όσον αφορά το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές αλλά και την μετέπειτα στάση του, όταν δεν επιλέχθηκε, καθώς δεν δημιούργησε κανένα εσωτερικό πρόβλημα στο κόμμα, δημιουργώντας την εικόνα ενός «καλού στρατιώτη» για το κόμμα του.

Ο πρώην Βουλευτής Ν. Σμολοκτός.

Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του πρώην Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Νίκου Σμολοκτού, ο οποίος διατέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Προσοτσάνης κατά το παρελθόν, όμως στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές αποστασιοποιήθηκε από την παράταξη του κ. Φατράλη και ήταν υποψήφιος με αυτήν του κ. Αθανασιάδη.
Ο κ. Σμολοκτός συμμετείχε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Νομό Δράμας και κατάφερε στις εκλογές της 6
ης Μαΐου να εκλεγεί Βουλευτής.
 Στις επόμενες εκλογές, στις 17 Ιουνίου, ο κ. Σμολοκτός έχασε την έδρα, όμως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημείωσαν στην Δράμα το υψηλότερο πανελλαδικό ποσοστό τους. Σαφώς και πρόκειται για άνθρωπο που έχει γνώση του χώρου της αυτοδιοίκησης, και μετά από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών απέδειξε ότι μπορεί να έχει και τον πρώτο λόγο, όμως δεν αποκλείεται να μην ηγηθεί ενδεχομένου νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί στο Δήμο Προσοτσάνης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Μωυσίδης.

Ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει τα βλέμματα στο χώρο του Δήμου Προσοτσάνης είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Παναγιώτης Μωυσίδης, ο οποίος και αυτός συμμετέχει σε συζητήσεις σχετικά με το πώς θα επέλθει η αλλαγή στη Διοίκηση του Δήμου. Βέβαια δεν αποκλείεται, όπως και στην περίπτωση του κ. Σμολοκτού, ο κ. Μωυσίδης να επιλέξει να μην ηγηθεί σχήματος

.
Οι Α. Κότιος, Ν. Τσαουσίδης, Β. Μελενεκλής.
Από εκεί και πέρα στο Δήμο Προσοτσάνης υπάρχουν και άλλα πρόσωπα τα οποία μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κοινό σημείο αυτών των προσώπων είναι ότι ήταν υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές με την παράταξη του κ. Αθανασιάδη. Ο λόγος για τον Καθηγητή Πανεπιστήμιου κ. Άγγελο Κότιο και τον απόστρατο κ. Νίκο Τσαουσίδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το Πα.Σο.Κ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Αμφότεροι είναι πρόσωπα που συσπειρώνουν δυνάμεις στην περιοχή και είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσουν ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.Στην κατηγορία των προσώπων που αναμένεται να έχουν ρόλο «κλειδί» είναι και ο αγρότης-κτηνοτρόφος κ. Βασίλης Μελενεκλής, ο οποίος συνειδητά απείχε από τα τοπικά πολιτικά δρώμενα κατά το παρελθόν, αλλά οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι ο ίδιος επιθυμεί να εμπλακεί σε μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο του.

Ο Η. Βουγιουκλής και οι πιέσεις που δέχεται.

Όσον αφορά τα πρόσωπα στην παράταξη του κ. Φατράλη, τα οποία ενδεχομένως να επιθυμούσαν να τον διαδεχθούν, αν τεθεί θέμα διαδοχής στο μέλλον, μπορεί ο κ. Ηλίας Βουγιουκλής, Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης στο παρελθόν, να δέχεται πιέσεις από το φιλικό του περιβάλλον να βγει μπροστά, όμως ο ίδιος δεν φαίνεται να επιθυμεί την εμπλοκή του στην αυτοδιοίκηση σε αυτό το βαθμό.
Ο εκ Κοκκινογείων Π. Αλπίδης.
Ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Δήμο της Προσοτσάνης είναι ο εκ Κοκκινογείων κ. Πασχάλης Αλπίδης, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού και Βουλευτή κ. Μαργαρίτη Τζίμα.


Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις.
Όπως και να έχει πάντως είναι δεδομένο ότι η παρουσία δύο παρατάξεων από τον ίδιο πολιτικό χώρο στην αντιπολίτευση στον Δήμο Προσοτσάνης να έχει ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων για το τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή, περισσότερο με «βαρίδι» φαίνεται να αποτελεί μια ενδεχόμενη στήριξη από κόμμα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, γεγονός που διευκολύνει ακόμη περισσότερο τα σχέδια όσων επιθυμούν να διεκδικήσουν το Δήμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου