Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ “ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ”

5-1-2011
Του συνεργάτη μας “Xray”

1.    Τι μπορεί να τρέχει;

Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου στην Προσοτσάνη υπήρχαν
δύο αξιοπρόσεκτες  απουσίες
και όπως ήταν φυσικό προξένησαν  πολλά  σχόλια .

Συγκεκριμένα απουσίαζαν
ο Καθηγητής του οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά  κ.  Αγγελος Κότιος
από την παράταξη του Θ. Αθανασιάδη
και
ο  Αθανάσιος Τσελεπής Δικηγόρος Δράμας.
Σε ότι αφορά τον κ. καθηγητή που θεωρείται και δυνατό πολιτικό εργαλείο από την πλευρά της αντιπολίτευσης ορισμένοι παράγοντες της  παράταξης «Δημοτική Συνεργασία» του Άγγελου Λύσσελη άρχισαν να ψιθυρίζουν 


«αυτός μάλλον θα μας την κάνει… και θα παραιτηθεί» «που να ανεβοκατεβαίνει τώρα  από τον Πειραιά σε κάθε δημοτικό συμβούλιο»

και άλλα τέτοια που περισσότερο έδειχναν επιθυμίες η μάλλον σαν κάτι να φοβούνται από την παρουσία του Α. Κότιου. 
Με άλλα λόγια άρχισαν να δημιουργούν κλίμα στο παρασκήνιο.

Από την πλευρά όμως της συμπολίτευσης δεν ακούστηκε ούτε λέξη για την κραυγαλέα απουσία του
Θανάση Τσελεπή
τόσο στην ορκομωσία όσο
και στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο
.

Εδώ όμως την σκυτάλη της παρασκηνιακής μουρμούρας την πήραν οι παράγοντες τις αντιπολίτευσης και τι δεν έσυραν στο Θ. Τσελεπή,  από πού να αρχίσουμε,

  «Τα έσπασε με τον Λύσσελη γιατί δεν τον έκανε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και προτίμησε την κυρία…»,
«Αυτός είναι μυστήριος… και θέλει να τραβήξει την προσοχή της κοινωνίας και να δείξει ότι κάποιος είναι…»
«Τα ίδια δεν έκανε και στον δήμο Δράμας τόσα χρόνια;
Τώρα μας ήρθε εδώ χωρίς καμία απολύτως κοινωνική ή πολιτική παρουσία, έστησε την ψηφοθηρική του συντεχνία και τώρα πάει να μπερδέψει την παράταξη που τον εξέλεξε»


Αυτά και άλλα τέτοια κοσμητικά που απ’  ότι φαίνεται θα έχουν και συνέχεια.


2.    Προβλημάτισε την παράταξη της πλειοψηφίας η παραχώρηση μιας θέσης από τον Β. Φατράλη
για συμμετοχή σε επιτροπή του Θ. Αθανασιάδη.

Μπορεί να σημαίνει αυτό αντιπολιτευτική συμμαχία των δύο παρατάξεων απέναντι στον Α Λύσσελη;  ή ήταν μια πράξη πολιτικής μεγαλοψυχίας από τον πρώην  δήμαρχο;
Από την άλλη η εμμονή για συμμετοχή του Θ. Αθανασιάδη στην οικονομική επιτροπή που στην ουσία έχει αντικαταστήσει την παλιά Δημαρχιακή επιτροπή η οποία θα εγκρίνει όλες τις οικονομικές δαπάνες του δήμου και κυρίως ότι έχει σχέση με τα τεχνικά έργα μάλλον έχει δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για την επιλογή που έκανε  ο πρώην δήμαρχος σε όλους όσους γνωρίζουν  από τα μεγάλα ποσά  που διατίθενται για  δημοτικά τεχνικά έργα.

Δεν έμεινε επίσης ασχολίαστο στις παρασκηνιακές συζητήσεις η συμμετοχή δημοτικού συμβούλου της παράταξης της πλειοψηφίας στην οικονομική επιτροπή  του οποίου συγγενικό του πρόσωπο και μάλιστα με πρώτο βαθμό συγγένειας να κατέχει υπαλληλική θέση στην οικονομική υπηρεσία του δήμου που κάνοντας μάλιστα χρήση της θέσης αυτής ενεπλάκη σε σοβαρή αντιπολιτευτική συμπεριφορά  απέναντι στην απελθούσα δημοτική αρχή.

Ορισμένοι το θεώρησαν ως το
πρώτο σκάνδαλο
της παράταξης Λύσσελη

Ενώ οι περισσότερο ψύχραιμοι επεσήμαναν ότι οι επιτροπές αυτές προκύπτουν από εκλογή των μελών τους και δεν ορίζονται από τον δήμαρχο άρα δεν  μπορεί να του καταλογίζεται κάτι τέτοιο. 
Από την άλλη υπήρχε η άποψη ότι με τις καινούργιες τοποθετήσεις των υπαλλήλων το ζήτημα μπορεί να κλείσει χωρίς να υπάρχει συνέχεια.

3.    Συνεχίζονται τα σχόλια  που δίνουν και παίρνουν και  αφορούν το ζήτημα των  υπαλλήλων των δύο συνενωμένων δήμων  «Σιταγρών και Προσοτσάνης» και πρώτα απ’  όλα:

Tι   γίνεται με το πρόβλημα της γενικής διεύθυνσης του δήμου;

ο αρμόδιος υπάλληλος τελικά φεύγει, μένει, παραιτείται, μετατάσσεται;

O δήμαρχος φαίνεται να διστάζει να ακουμπήσει το ζήτημα αυτό αλλά και να αποφεύγει να πάρει κάποιες δυναμικές πρωτοβουλίες.

Αυτό φαίνεται κυρίως από την αδυναμία επάνδρωσης του προσωπικού του γραφείου αλλά και από την αποφυγή διάρθρωσης ενός νέου οργανογράμματος και επανατοποθέτησης υπαλλήλων τουλάχιστον για μια μεταβατική περίοδο.
Τι γίνεται με την χωροθέτηση και μετεγκατάσταση των υπηρεσιών; 

Ποιες πρέπει να μείνουν στο κεντρικό κτίριο και ποιες πρέπει να αποκεντρωθούν;

Από το στενό περιβάλλον του δημάρχου κάποιοι καλοθελητές διαρρέουν ότι ο δήμαρχος έχει σηκώσει τα χέρια αφού είναι μπλοκαρισμένος από την γενική διεύθυνση του δήμου  η οποία προσπαθεί να διαπραγματευθεί και όχι να συνεργασθεί.

Η όλη κατάσταση ανάγκασε τον δήμαρχο να οδηγηθεί  σε εξωτερικούς μυστικοσυμβουλάτορες οι οποίοι μάλλον τον έχουν μπερδέψει περισσότερο αφού του προτείνουν  αντιφατικές λύσεις «θεωρητικού τύπου και παλαιάς τεχνολογίας».
Ο χρόνος και ο «οδικός χάρτης» του Καλλικράτη
πιέζει
για υλοποίηση των υποχρεώσεων

που αφορούν κυρίως τους ανθρώπινους πόρους,
το τεχνικό πρόγραμμα,
τα προβλήματα χρηματοδότησης,
την ομαλή συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στους δημότες.

Μια από αυτές τις υποχρεώσεις είναι ή άμεση παραλαβή των ενεργητικών στοιχείων και των υποχρεώσεων των δήμων που συνενώνονται.

Η διαδικασία της παράδοσης και της παραλαβής των δύο δήμων, με τους συνήθεις ρυθμούς και την ανυπαρξία ανθρώπινων και επαρκών τεχνικών  υποδομών, θα πάρει πολύ χρόνο να ολοκληρωθεί  Δεν υπάρχει όμως η πολυτέλεια του χρόνου, όπως στο παρελθόν.

Η παραλαβή πρέπει να γίνει άμεσα, επειδή από αυτήν σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και η ομαλή χρηματοδότηση του Δήμου Προσοτσάνης.

Χωρίς αυτήν είναι αδύνατο η νέα δημοτική αρχή να γνωρίζει την κατάσταση του Δήμου, ώστε να ασκήσει άμεση αλλά και μεσοπρόθεσμη πολιτική.

  Χωρίς αυτήν είναι αδύνατο να  συνταχθούν επιχειρηματικά σχέδια και να γίνουν αναδιαρθρώσεις.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της οργανωτικής αδυναμίας για διαφάνεια και πληροφόρηση των δημοτών  είναι η λειτουργία της ιστοσελίδας του δήμου που έχει ατονήσει σχεδόν σταματήσει,   επειδή δεν υπάρχει αντικαταστάτης του διαχειριστή της ιστοσελίδας ο οποίος απέχει  για λόγους υγείας σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

“Xray”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου