Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ  X-RAY

ΜΙΚΡΑ - ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

* Αναταραχή φαίνεται να ξέσπασε  στο εσωτερικό και των τριών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Προσοτσάνης. Αιτία η απόφαση για παραχώρηση στον κ. Κανόπουλο της χορτολιβαλικής έκτασης για εγκατάσταση  μεγάλου φωτοβολταϊκού Πάρκου στο Πανόραμα. Οι επικεφαλής και των τριών παρατάξεων σφυρίζουν κλέφτικα και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

* Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι κάτοικοι των όμορων κοινοτήτων που θεωρούν ότι  θίγονται οικονομικά και  περιβαλλοντικά από την εγκατάσταση του Φ. Πάρκου.

* Βουλευτές του Ν. Δράμας επισκέφτηκαν την κοινότητα Μικρόπολης και συμμετείχαν σε συγκέντρωση των κατοίκων που αντιδρούν στην εγκατάσταση του Φ.Π. στα όρια της κοινότητάς τους.  Σιγά –σιγά αρχίζει  η αντίδραση…

* Πολιτικά εκτιθέμενος φαίνεται να βγαίνει από την υπόθεση των Φωτοβολταϊκών  ο δήμαρχος της Προσοτσάνης. Του ζητήθηκε από τον επενδυτή συναίνεση για αλλαγή χρήσης  γης της περιοχής του έργου.  Ενώ αυτός έκανε πρόσκληση. και πήρε απόφαση  στο Δ.Σ. για εκμίσθωση του χώρου. Συμφώνησε στο «πόδι» με τον επενδυτή για αντισταθμιστικά οφέλη  που δεν στέκονται νομικά  και έγραψε τις τοπικές κοινωνίες των «γεωκτηνοτρόφων»  στα παλιά του τα παπούτσια.  

* Κάτι ανάλογο με περιφερόμενο τηλεοπτικό αστέρα  έχει  γίνει ο Επενδυτής των Φωτοβολταϊκών.  Τον  έχει πάρει με «108»  τοπικός δημοσιογράφος και τον περιφέρει  ακόμη και σε ΜΜΕ εκτός Νομού Δράμας.  Για ποιον όμως λόγω γίνεται αυτό;  κανείς  δεν γνωρίζει  Μόνον υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

* Η παραίτηση του καθηγητή Α. Κότιου από μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Παράταξης του Θ. Αθανασιάδη φέρνει τον τέως βουλευτή Δράμας κ. Ν. Σμολωκτό στο δημοτικό συμβούλιο.  Φέρνει όμως  και αρκετό πονοκέφαλο στην παράταξη του Αθανασιάδη. Λογικά θα είναι ένας «δελφίνος» και θα αξιοποιήσει όσο μπορεί τη βουλευτική του επιτυχία.

*Από την άλλη,  μεγάλα ερωτηματικά μπαίνουν με τις μελλοντικές  πολιτικές αποφάσεις του Α. Κότιου.  Ο περίγυρος του δεν παύει  να λέει  ότι  «Η  Απόστολή… Εξετελέσθη…»  και γι΄ αυτό ήλθε η παραίτηση.   Αυτό μπορεί να σημαίνει  πολλά. Όπως,  ότι μια  καινούργια αποστολή μπορεί να βρίσκεται στα σχέδια. Ζήτημα φυσικά,   που έχει να κάνει με όλες τις  δημοτικές παρατάξεις  που έτσι και αλλιώς από τις τελευταίες αναταράξεις  νιώθουν  σε  «αναμμένα κάρβουνα».

*Με αφορμή τη μεγάλη επένδυση στην περιοχή της Προσοτσάνης με το Φ.Π. αλλά και την «άρπα κόλλα»  απόφαση παραχώρησης ξεκίνησε στην κοινωνία η συζήτηση για όλες τις εκκρεμότητες  που υπάρχουν τόσο με τις υφιστάμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή  που εκμεταλλεύονται τους  φυσικούς πόρους όσο και για τα οφέλη που αποδίδουν  ή επιστρέφουν  ανταποδοτικά  προς τις τοπικές κοινωνίες.  Με άλλα λόγια η ιστορία του κακού παρελθόντος συνεχίζεται με διαφορετική την επωνυμία  της «κρατουσας αρχής».

*Οι παραχωρημένες εκτάσεις, τα λατομεία των μαρμάρων και αδρανών υλικών, οι εκτάσεις με ανεμογεννήτριες, τα υδρολογικά αποθέματα και το υδρογραφικό δίκτυο, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί,  τα πάρκα των φωτοβολταϊκών, τα βοσκοτόπια, τα δάση   κ.λ.π. αποτελούν «ανεξέλεγκτες» πηγές  εσόδων για την δημοτική αρχή τουλάχιστον  μέχρι σήμερα. Οι λόγοι δεν είναι φυσικά άλλοι,   από το χαμηλό γνωστικό υπόβαθρο των δημοτικών παραγόντων, την ανύπαρκτη τεχνική - διοικητική οργάνωση και κυρίως τη θέληση για πρωτοβουλίες.
Έτσι  διαφεύγουν  σημαντικοί οικονομικοί  πόροι που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα της ποιότητας ζωής των δημοτών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΣΕ 3.100 ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ newsletter





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου